Ha tetszett, oszd meg kérlek!
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
  1
  Share

Az elmúlt években rongyossá hordtam az imádott boyfriend jeansemet. A gyári szaggatások vállalhatatlanul szétszakadtak, az oldala kikopott. Igazából még elhordhatnám nyáron, otthon, de más sorsot szántam neki. Azt szeretném, hogy újjászülessen egy magyar tervező kezei között.

Az eredeti cikk 2017. január 19. került publikálásra, de friss információk miatt 2018. március 6-án frissítettem.

Fotó: Holy Duck!

Kicsit csavarok a történeten, amely valójában január elején kezdődött, és nincs is sok köze a farmerokhoz. De várjátok ki a végét!

Volt kolléganőm, Nagy Réka Ökoanyu és az Időtetrisz blog szerzői év elején 30 napos minimalista kihívást indítottak, amelyhez több ismerősöm is lelkesen csatlakozott. A #kevesebbcucc Facebook-csoportban beszélgetnek arról, mit és hova érdemes beadni, leadni.

Így jutottak el a ruhákig is, hiszen nem mindegy, mi történik az általunk kiselejtezett darabokkal. Szerencsére egy ideig beleszólhatunk a folyamatba és nem kell egyből a szeméttelepen kikötniük, ahol megkezdik lassú és mérgező bomlásukat.

Közben eszembe jut egy Facebook-poszt egy farmergyűjtő pontról, amely egy belvárosi coworking irodában található. Az ide bedobott farmerok a Sharolta márka tervezőjéhez, Tripolszky Saroltához kerülnek, aki ezeket szétszabdalja, elemeire szedi, majd a saját tervei és elképzelései alapján új ruhákat készít belőlük.

A divattervezésnek ezt a fenntartható módját nevezik továbbhasznosításnak vagy upcycled felhasználásnak. Ilyenkor a használt, elhordott ruhákból az eredetinél izgalmasabb, minőségibb darab készül.

Gondolom, kitaláltátok, hol ér össze a két dolog:

ha használt farmerotok van, ajánljátok fel a Sharolta márkának!

Így hát fogtam az agyonhordott, imádott boyfriend farmeromat, felkerekedtem vele, és elvittem a gyűjtőpontra. Előtte persze bennem is felmerült néhány kérdés, ezeket összegyűjtöttem, az Impact Hubbal és Saroltával is felvettem a kapcsolatot, hogy pontos infók jussanak el hozzátok.

Frissítés (2018. március 6.): Ma kaptam az információt, hogy az Impact Hubban megszűnt a farmergyűjtő pont.

Fotó: Holy Duck!

Milyen méretű farmert adhatok le?

Mindenféle méret mehet a Sharolta tervezőjének – még gyerekcuccok is.

Van megkötés a színben, anyagban?

Nincsen. Színes, sztreccs, rojtos, szakadt is jó.

Csak nadrágot adhatok le?

Nem. Mehetnek farmeringek, farmerruhák, farmerszoknyák is, a lényeg, hogy farmer legyen, más anyaggal nem dolgoznak.

Frissen mosott ruhákat kell leadni?

Megköszönik, ha így kerül a gyűjtőbe, de nem feltétele a leadásnak. Én például tiszta, de nem frissen mosott farmert adtam le, amely pár hónapja a szekrényemben állt.

Mi történik a leadott farmerral?

A műhelybe kerülve tisztítják, szétszedik, szétvágják őket, hogy a darabokból új termék készülhessen.

Eddig oké, de hol van a farmergyűjtő?

Mivel az Impact Hubban megszűnt a farmergyűjtő (2018. március 6-i információ), vegyétek fel a Sharolta márka tervezőjével a kapcsolatot a Facebookon és egyeztessetek vele! 🙂

(Visited 356 times, 1 visits today)

Ha tetszett, oszd meg kérlek!
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
  1
  Share