Mindig és mindenhol azt mondom magamról, én nem vagyok az a kapszulagardróbos alkat – egyelőre! Nem tudom eldönteni, hogy a még mindig kusza ruhatáram, a sokszor lázadó természetem vagy a ruháim közötti kalandozás élménye akadályoz meg abban, hogy kapszulagardróbot vagy más néven minimalista gardróbot építsek. Ha már elgondolkodtatok azon, hogy kapszulagardróbot szeretnétek, érdemes előbb kipróbálni a 10 x 10 kihívást. Már ez is komoly megvilágosodáshoz vezethet.

Mi az a kapszulagardrób?

Előttem már sokan megfogalmazták, mi az a kapszulagardrób, így őket idézem.

Bea Johnson a napokban magyarul is megjelent könyvében, amelynek címe Zero Waste otthon, így fogalmazza meg: „Egy kapszulányi gardróbban minden darab gondosan ki van válogatva, egyenlő mértékben hordják, és demokratikusan látható ugyanúgy, mint minden másik darab. Más szóval egy kisebb gardrób azt az érzetet kelti, hogy tele van jobbnál jobb hordható cuccokkal.”

Molnár Timi, a Stílusmentor blog szerzője, akinél színtanácsadáson is jártam, így ír róla ebben a posztban: „A költség- és időhatékony gardróbépítés varázslatos trükkje a kevésbé közismert ‘kapszulaelmélet’, amely az egymással jól párosítható ruhatár titkáról rántja le a leplet. Ha valaki egyszer megérti a működésének alapelvét, képes átvenni az irányítást a ruhásszekrénye felett. (…) A módszer az egymáshoz illő darabok kombinálását jelenti. Egy kapszula konkrét számú ruhadarabot tartalmaz (pl. 2 db kardigán, 2 db nadrág, 4 db top, 2 pár cipő stb.). Lehetnek külön kapszuláink utazáshoz, munkához, esti szórakozáshoz stb., a lényeg, hogy ugyanazon szabályok mentén kell felépítenünk őket.”

kapszulagardrób

Kertész Kriszta bloggerbarátném (nem tudom, van-e ilyen szó, de bennünket a blog és a hasonló érdeklődés hozott össze, szóval szerintem van) Green Veda nevű blogján így fogalmazza meg: „A kapszulagardrób elnevezés egyébként egészen pontosan az 1970-es évek brit divatikonjától, Susie Faux-tól származik. Az ő elképzelése szerint bőven elég, ha a szezonális ruhakollekciónk mindössze 30–40, praktikus, egymással jól kombinálható darabból áll.”

Hogy mi tartozik bele a 30–40 praktikus ruhadarabba, az általában változó. A fehérneműt a legtöbb esetben nem számítják ide. A sportruházatot viszont igen. Ahogyan a cipőt és a táskát is.

Na és mi a helyzet az évszakokkal? Erre a kérdésre Cserta Szandra Kívül-belül boldogság című blogján kaphattok választ Huszka Ági személyi stylist vendégposztjában:

„Általában ezek a darabok egy olyan éghajlaton, ahol 4 évszak van, 3 havonta válthatják egymást. Ki lehet alakítani évszakos kapszulákat, amelyeket csak el kell csomagolnod, ha vége az adott évszaknak, majd jövőre újra elővenni. 3 hónap használattól a jobb minőségű darabok nem használódnak el. Azonban ha úgy érzed az évszakváltás alkalmával, hogy az aktuális évszakos kollekciód egy-egy darabja már nem ragyog a régi fényében, akkor pótolhatod – de nagyjából csak egy hasonló, szintén kompatibilis darabot tudsz választani helyette.

Szigorúbb irányzatok pedig még az évszakokat sem veszik túlzottan figyelembe: maximum két, meleg és hideg idő esetére kialakított változatot javasolnak.”

Faragó Ági minimalista blogger, a Szimplán blog szerzője az egyszerűbb gyermekkorral foglalkozik, de az anyukáknak is nyújt tippeket. Tavaly december óta épít szezonális kapszulagardróbot magának, ide kattintva azt láthatjátok, mit visel 2018 tavaszán.

Bitay Andi, a Maison blog szerzője pedig beszámolt arról, milyen is volt 3 hónapig kapszularuhatárból öltözködni.

Miért építhetünk kapszulagardróbot?

Természetesen mindenki máshonnan indul, és egyéni célok vezérlik:

  • (környezet)tudatosság,
  • egyszerűbb élet,
  • spórolás a leggyakoribb okok.
  • Van, akinek kihívás, amivel szeretne megbirkózni. Van, akinek játék. Van, akit a trendek vezérelnek, és mivel ez megy a neten, így kipróbálja. Szeritem ezzel nincsen semmi baj, lehet, hogy így jut közelebb a környezettudatossághoz vagy a saját stílusához.
  • Van, aki utál vásárolni, utál öltözködni, nem érdekli a divat, ez viszont kapaszkodó lehet számára.

Mennyi mindenen spórolhattok a kapszulagardróbbal?

Idő

A kapszularuhatárat felépíteni idő, Bea Johnsonnak két évébe telt, de minimum egy évet érdemes rászánni, mivel Magyarországon (egyelőre) négy évszakban kell tesztelnünk a ruhatárunkat, és mind a négy évszakban működnie kell.

Ha ezt az időt befektettétek, akkor viszont rengeteg időt spórolhattok: egymással jól kombinálható ruhák, minimális választási lehetőség. A készülődésen rengeteg időt spórolhattok.

Mások szerint a vásárláson is: mindig csak egy-egy darabot kell cserélni, pótolni. Egyetlen darabra kell koncentrálni.

Stressz

Ha tudjátok, hogy a szekrényetekben minden ruhadarab mindennel passzol, ráadásul mindegyiknek jól áll a színe, a szabása, és mindegyiket szeretitek, akkor tényleg nagyon nehéz lesz reggel az öltözködésen stresszelni.

Azon pedig egyáltalán nem kell stresszelnetek, hogy majd másoknak feltűnik, ugyanazok a ruhák vannak rajtatok. Higgyétek el, ezt mindenki csak hiszi, de valójában nagyon keveseket érdekel, mit visel a másik. (Ezt amúgy ki lehet trükközni, ha sokféle módon viselhető ruháitok vannak, akkor ugyanazt viselitek ugyan, csak másképp.) Amúgy meg addig kit érdekel, amíg a kedvenc ruháitokat viselitek?

Pénz

A kapszularuhatár megköveteli a tudatos vásárlást. Nincs túlhalmozás, nincs túlköltekezés. Minőségi ruhadarabokat lehet találni a turkálókban is (ez sokszor idő, amivel megcáfolom az első pontot), de még akkor is kevesebbet fogtok költeni, ha újonnan veszitek a ruhát, viszont tényleg szeretitek, viselitek, mintha tízszer annyit vesztek, és csak áll a szekrényetekben.

Lelkiismeret-furdalás

Másképp fogtok költeni, a tudatosság komoly fék. Megálljt fogtok parancsolni az impulzív vásárlásnak, a folyamatos szerelembe esésnek, az indokolatlan pénzköltésnek.

Hely

A minimalista ruhatár sokkal kevesebb helyet foglal, sokkal inkább átlátható, mint 120–140 darab holmi a szekrényben.

Stílusszédelgés

A kapszularuhatár építése azzal kezdődik, hogy megnézitek, melyek a kedvenc ruháitok. Ilyenek vagytok, ez a stílusotok. Ha nem tetszik, akkor érdemes előbb önvizsgálatot tartani, és utána építkezni. A kapszularuhatárnak minden darabját szeretnetek kell, mert akkor fogjátok igazán kihasználni ezeket. Ha nem annak a személynek építitek a ruhatárat, akik valójában vagytok, akkor komoly csalódás és sok kidobott idő és pénz lehet a vége. Szóval előbb ismerjétek meg magatokat, és utána vágjatok bele.

Teszteljétek magatokat játékosan!

Ha nem ugranátok fejest a kapszulagardrób építésébe, akkor a 10 x 10 kihívás visszaadhat valamennyit az élményből, illetve a későbbi kapszulátok alapja is lehet a 10 kiválasztott, egymással jól működő ruhadarab. Természetesen 10 ruhadarab sokkal kevesebb mint 30, így nem lehet kikiáltani azt, hogy ha a 10 x 10 kihívás nem működik, akkor a kapszulázás sem fog. Egy tesztélménynek viszont teljesen jó lehet.

Mi az a 10 x 10 kihívás?

A 10 x 10 kihívást két kanadai blogger találta ki, mára világméretű mozgalommá vált. A lényege, hogy a hétköznapi ruháid közül kiválasztasz 10 ruhadarabot, amelyet 10 egymást követő napon (vagy 2 x 5 egymást követő munkanapon) keresztül kombinálsz úgy, hogy lehetőleg 10 teljesen különböző szettet kapj a végére.

Árnyaljuk csak a képet!

Természetesen ebbe a 10 ruhadarabba nem számít bele a sportruházat, a fehérnemű, az alvósruha, az otthoni játszósruha (kivéve, ha valaki például csak játszósban / otthoni ruhában van az élethelyzete miatt), a kiegészítők, az ékszerek, de vannak, akik nem számolják bele a kabátot és a cipőt sem. Ki hogyan tudja megoldani.

Az egésznek ugyanis nem az a lényege, hogy kétségbeessünk, hanem pont az ellenkezője.

Rájöjjünk például arra, hogy nem igazán kombinálhatók egymással a ruháink, így hiába van tele a szekrényünk, ennél tudatosabbnak kell lennünk. Vagy arra, hogy rengeteg jó ruha van a szekrényünkben, amelyet nem is viselünk, pedig megtehetnénk. Vagy arra, hogy úgy is kombinálhatjuk a ruháinkat, ahogy eddig nem is gondoltuk, mert jól néz ki a végeredmény.

Itt találjátok a korábbi kihívásokat és szetteket.

A 2018-as tavaszi kihívásban szereplő ruhadarabok

  1. sötétkék, ujjatlan H&M top, amit körülbelül 6 éve viseltem egy esküvőn, de korábban vettem, szóval meg sem tudom már mondani, hány éves
  2. felhőkék, elöl cipzáras H&M ruha, amit Szemes Nóra személyi stylist barátnőmtől kaptam, amikor teszteltük a színtípusomat, hogy kicsit ráérezzek a hideg színekre
  3. világossárga H&M top, ami valamilyen oknál fogva ott volt a ruhatáramban, de csak ritkán viseltem. Legutóbb talán a tavalyi Sharolta interjú során.
  4. Mintás nadrág a turiból. Még mindig nem ez az igazi mintás nadrág, mert nem elég magas a dereka, és meg is kell majd ölteni néhány helyen.
  5. Feliratos fehér póló valamelyik fast fashion márkától, amire a húgom festett kézzel feliratot. Korábban írtam arról, hogyan lehet textilfestékkel egyedivé tenni a ruháinkat.
  6. Sárga Pull & Bear kardigán, amit a húgomtól örököltem. A kihívásra lecseréltem a barna gombjait sárgára.
  7. IMOGEN Clothing ruha, amibe beleszerettem, de az eredeti szín helyett ezt az élénkebbet választottuk ki a márka tervezőjével, Bajcsai Vikivel. A ruha születéséről a Slow Budapest blogon írtam.
  8. Tomcsanyi blézer, amit egy blogger ismerősömtől vettem, aki eladogatta azokat a ruháit, amelyek már nem illettek hozzá. Így nagyon kedvező áron jutottam egy alig használt tervezői darabhoz, amit azóta mindenki csak megdicsér, amikor látja. A Tomcsanyi és az IMOGEN Clothing is szerepeltek abban a kampányban, amelyben magyar tervezők mutatták meg, kik készítik a ruháikat.
  9. Az unalomig ismert fehér Adidas Superstar, aminek a külseje teljesen okés, a belseje viszont darabokban. 🙁
  10. Mandragora zebramintás félcipő, amibe akkor szerettem bele, amikor a márka tervezőjével, Scherfel Nórával készítettem interjút a VOUS magazinba. Jó fél évvel később szegődött társamul.
holy duck 10 x 10 2018 tavasz

Fotó: Mészáros Virág

Íme, a tavaszi gardróbkihívás 10 szettje

10 x 10 / 1. nap

holy duck 10 x 10 gardóbkihívás tavasz tomcsanyi imogen clothing

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 2. nap

holy duck blog 10 x 10 tomcsanyi blezer

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 3. nap

Nektek ez lett a kedvenc szettetek az Instára kapott visszajelzések alapján…

holy duck blog 10 x 10 tavasz blezer

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 4. nap

…nekem pedig ez a kedvencem.

holy duck blog 10 x 10 gardpbkihívás tavasz

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 5. nap

Én simán felveszek szép ruhát is sportcipővel, nekem nincs külön szép ruhám, amit csak szép cipővel viselek. Ha vannak ruháim, azokat szívesen viselem bármikor, mert szeretem őket. Szerintem egy ilyen szép ruha is lehet jó viselet a hétköznapokon, csak a kiegészítőkön múlik.

Az is eszembe jutott, hogy ha ilyen értékes a ruha, akkor inkább ne hordjam rendszeresen, mert amortizálódik. De közben úgy vagyok vele, hogy nem azért vettem meg, hogy ne hordjam, hanem azért, hogy igen, és bevállalom, hogy a mosás és a viselés következtében hamarabb kopik meg az anyaga vagy hamarabb megy tönkre. Egyelőre így gondolkodom, mivel van bőven ruha a szekrényemben. Vajon aki kapszulagardróbot épít értékesebb ruhákból, az hogyan gondolkodik?

holy duck blog 10 x 10 gardobkihívás tavasz

Fotó: Mészáros Virág

holy duck blog 10 x 10 gardóbkihívás tavasz fagyi

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 6. nap

Amikor egy ruha egyszerűen csk ruha…

10 x 10 tavasz holy duck 2018

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 tavasz holy duck 2018_1

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 7. nap

Semmi extra… 🙂

holy duck tavasz 10 x 10 kihívás 2018

10 x 10 / 8. nap

Végig azon gondolkoztam, vajon tesz-e megjegyzést bárki, hogy – kis változtatással ugyan, de – harmadik napja ugyanazok a darabok vannak rajtam. Szerencsére a kardigánt elég este csak kiöblíteni (felfrissíteni), és reggelre megszárad.

Ti viselitek egymás utáni napokon ugyanazokat a ruhadarabokat, ha nem izzadtatok bele / nem koszosak / ki tudjátok mosni, és megszáradt?

holy duck 10 x 10 kihívás 2018

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 9. nap

Ugyanaz a kardigán – egy kis csavarral. (Btw, az én hátamban is van néhány csavar).

10 x 10 tavasz holy duck_4

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 tavasz holy duck_5

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 10. nap

Nekem végül ez az őrült professzor szett lett a kedvencem.

10 x 10 tavasz holy duck 2018_2

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 tavasz holy duck 2018_3

Fotó: Mészáros Virág

A fotókat idén is Mészáros Virág készítette, a sminket pedig Pádár Dettitől kaptam. Kövessétek őket is!

Örülök, hogy egyre többen vesztek részt a kihívásban, akár posztoltok róla, akár nem. Szerintem ez nagyon izgalmas önismereti út, jó játék a saját ruháinkkal. A szettekről még több fotót a blog Instagram-oldalán találtok.

A kapszulagardróbról a Simplicity Fesztiválon mesélek még 2018. június 2-án. Nézzétek meg a fesztivál teljes programját ide kattintva!

(Visited 17 047 times, 1 visits today)