Sokszor kapok olyan leveleket, hogy szeretnétek tudatosan vásárolni, de nem ismeritek a lelőhelyeket. A legtöbb esetben nekem is kutatómunkát igényel, ha válaszolni szeretnék, hiszen sok szempontot kell figyelembe venni a fenntartható és etikus divatnál. Mivel végre itt a strandidő és a nyár, a napszemüvegvásárlás aktuális. Nézzetek szét olyan magyar napszemüvegmárkáknál, amelyek a fenntarthatóságot, a kézi megmunkálást és a magas minőséget tartják szem előtt. (Szem előtt, értitek!) Ha most vásárolnék, akkor a következő márkáknál tenném… rovatom következik.

Annyit azonban hadd jegyezzek meg, hogy ezeket a márkákat csak a honlapjukon vagy a Facebook-oldalaikon közzétett leírás alapján ajánlom, és bízom benne, hogy tényleg környezettudatos, fenntartható szellemben alkotó, etikus, fair trade brandekről van szó. Mielőtt megveszitek bármelyiket, vegyétek fel a kapcsolatot a céggel, kérdezzétek meg, ki és milyen körülmények között készítette az adott darabot, honnan érkezik az alapanyag. Legyetek kíváncsiak, és ha nem tetszenek a válaszok, inkább keressetek olyan márkát, akitől szívesen vásárolnátok.

Concept Eyewear

Engedjétek meg, hogy már az elején elfogult legyek (ez egy blog, megtehetem). A Concept Eyewear volt az, ahol egy optikai keretbe is beleszerettem, és ezek a darabok állnak a legközelebb a stílusomhoz. A szemüvegek és a napszemüvegek egy budapesti manufaktúrában készülnek. A márka odafigyel a természetes, környezettudatos anyagok használatára, és igyekeznek minél kevesebb gyártási hulladékot termelni.

Kedvencem a Concept Eyewear kollekcióiból

concept eyewear holy duck blog viszlatfastfashion

concept eyewear zicron napszemüveg holy duck blog viszlatfastfashion

Forma

Ha az előbbi márkánál a stílus állt hozzám nagyon közel, akkor a Forma esetében egyértelműen a vegán szellemiség és a 3D technológia, amellyel teljesen a ti arcotokra szabják a keretet. Nekem például kicsi fejem van, a legtöbb szemüvegkeret nagy, ami meg nem nagy, az valahol szorít (például a fülem mögött, többszöri állítás után is). Itt azonban 3D szkenneléssel digitalizálják a fejformátokat, a választott keretet méretre igazítják és úgy alakítják, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Majd jön a 3D nyomtatás a hiperkönnyű bioműanyagból.

Volt szerencsém felpróbálni egyet, hát tényleg nem lehet érezni, hogy a fejeteken van. Mivel a szemüveget nyomtatják, így pont annyi alapanyagot használnak fel, amennyire valóban szükség van. Szinte nem is keletkezik gyártási hulladék. És mi az a bioműanyag? Takarmánykukoricából készített, biológiailag lebomló műanyag.

Kedvencem a Forma kollekcióiból

Forma V vegán napszemüveg

Moonshades

A tökéletes fesztiválnapszemüveg címet is kiérdemelnék a magyar márka parafából készített napszemüvegei, ugyanis törhetetlenek, fent maradnak a vízen, ráadásul egyediek. Ami pedig az én szívemet még jobban megdobogtatja: a keretek alapanyaga a parafadugók gyártása során keletkezett gyártási hulladék, azaz parafaforgács. A napszemüvegek örök garanciásak, de természetesen nem minden esetben jár a garanciális javítás, ennek járjatok utána a honlapjukon.

Kedvencem a Moonshades kollekcióiból

Thinwood

Rozi Sunglasses, Rozi Eyewear, majd Thinwood. Ez a három márkanév lefedi egy brand fejlődését. Kis Arnold saját fejlesztésű, speciális réteggel bevont fából készít optikai kereteket és napszemüvegkereteket. Egészen elképesztő, hogy minden egyes keret kézzel készül, a folyamat pedig legalább 50 lépésből áll.

Kedvencem a Thinwood kollekcióiból

Tipton Eyeworks

A Tipton márkát szerintem sokan ismeritek. Tudjátok, ők készítenek bakelitből, pontosabban vinylből napszemcsiket, benne voltak a Forbesban, világszerte jelen vannak. Elég menő, na!

Milaskey Tipton Zakariás 1998-ban készített először napszemüveget – magának. Ma már Elton John, Lenny Kravitz, Robbie Williams vagy Bono is a magáénak tudhat egy-egy Tipton Eyeworks darabot. A szemüvegkeretek cellulóz-acetát és vinyllemez különleges sajtolásával készülnek itthon – kézzel.

Choose wisely. Buy less. Make it last.

A fenntartható divattal kapcsolatos blogok egyik slágermondata olvasható a honlapjukon. Vivienne Westwood gondolataival arra utalnak, hogy nemcsak a lemezeket hasznosítják újra, hanem mindent, amit csak lehet. Érdekesség, hogy Magyarországon inkább a hagyományos, egyszerűbb formák mennek jobban, de ez ne befolyásoljon benneteket.

Kedvencem a Tipton Eyeworks kollekcióiból

Woody Sunglasses

Amazon, Borneo… kettő a világ legnagyobb esőerdői közül. És kettő szemrevaló (haha!) modell a Woody fából készült napszemüvegei közül. Egy olyan családi vállalkozásban készülnek, ahol a fa és a környezet szeretete mozgat mindent. Az alapanyagok környezettudatos cégektől érkeznek hozzájuk. A tervezéstől kezdve a kézi gyártásig minden folyamat itthon zajlik. A honlapjukon azt is elárulják, hogy nem választottak ezzel könnyű utat, de nem bánják. Szerintem ez szupermenő!

Kedvencem a Woody Sunglasses kollekcióiból

WeWood, a kakukktojás

A cég nem magyar, viszont forgalmazzák a termékeket Magyarországon is. Az olasz ökovállalkozás órákat és napszemüvegkereteket készít ipari nyesedékfából, méghozzá egészen elegáns darabokat. A környezettudatos egyenletük egyszerű: egy órát megvesztek ti, cserébe ők elültetnek egy fát. A kérdés, hogy vajon napszemüveg esetén is így tesznek-e. 2012 óta vannak jelen Magyarországon, 2020-ra egymillió fa elültetését tűzték ki célul.

Kedvencem a WeWood kollekcióiból

Phoebe Teak Női Napszemüveg

Ha tetszett a cikk, osszátok meg másokkal is. <3 Ha nem szeretnétek lemaradni az új posztokról, kövessétek a blogot Facebookon és Instagramon is.

(Visited 1 263 times, 1 visits today)