Emlékeztek arra, milyen volt, amikor megláttátok az első ősz hajszálatokat? Kétségbeestetek? Korainak éreztétek? Észre sem vettétek? És mi történt azóta? Megjegyezte már valaki, hogy lassan festeni kellene a hajatokat, mert akkor fiatalosabbak és vonzóbbak lesztek? Miért ciki Magyarországon őszülni, és kik azok, akik arra biztatnak, hogy ne csak az ősz tincseinket vállaljuk fel, hanem ezzel együtt saját magunkat is?

(A következő cikk eredetileg az egyik hazai portálon jelent volna meg a héten. A minap a WMN-en Gyárfás Dorkának megjelent egy írása az őszülésről – teljesen hasonló koncepcióval –, így az általa megkeresett lap úgy döntött, nem publikálja az írást – védve ezzel engem is. Én is így döntöttem volna a helyükben. Viszont azt gondoltam, szükség van a motivációra, és arra, hogy minél többet beszéljünk az őszülésről. Ezért tettem közzé az írást itt, a blogon.)

Seszínűből diószőke

Seszínűnek neveztem a hajamat egészen 25 éves koromig. Tettem is ellene: voltam vörös, szőke, barna, talán csak fekete nem. Aztán egy fodrász egyszer csak megdicsérte a néhány centis lenövésemet: milyen gyönyörű diószőke hajszín, ilyet festeni sem lehetne. A marketing pillanatok alatt hatott, a fodrász székében ülve megfogalmazódott bennem, lenövesztem a festett részt. Pedig akkor még fogalmam sem volt arról, mennyi ideig maradhatok diószőke, a családunkban ugyanis minden nő festette a haját, mióta ismertem őket. Vajon mikor kezdtek őszülni?

Azóta eltelt 11 év, megszaporodtak az ősz hajszálaim. Ugyan egy egész tincset sem tudok felmutatni, mégis többször kaptam már megjegyzést arra – főleg nőktől, és főleg nálam idősebbektől –, hogy lassan ideje lenne festetnem, mert az mégiscsak igényesebb, fiatalosabb, vonzóbb. Szerintük túl fiatal vagyok ahhoz, hogy ősz legyek. Érdekes, hogy lehetek fiatal valamihez, ami genetikailag kódolva van bennem? Feltett szándékom a természetes hajszínem vállalása, de úgy tűnik, ehhez nagy elszántságra, bátorságra és önbizalomra lesz szükségem a jövőben is, mert itthon mintha kötelező lenne a hajfestés. És minél fiatalabban kezd őszülni valaki, annál inkább érezheti így.

Mióta színtanácsadással is foglalkozom, az ősz haj kérdése szinte minden tanácsadás napon szóba kerül. Maradjon? Maradhat? Én nyár típusként felmentve érzem magam a hajfestés alól: vörösödni nem akarok (pedig ha festetem, fogok), cserébe viszont deresedhetek, mert a típusomnak hivatalosan jól áll. Ugyanez a helyzet a tél típusokkal is, ahova például Andri Diána is tartozik.

„A hajam emlékeztet arra, milyen erős vagyok és mennyi tapasztalat áll mögöttem”

„Rengeteg oka volt, hogy úgy éreztem, eljött az idő az ősz hajszálaim felvállalására. 24 éves korom óta őszülök, egyrészt genetikai adottság miatt, azonban sok olyan nehéz élethelyzetet is megéltem, amelyek hozzájárultak az ősz szálakhoz. Én egy erős, terhelhető nő vagyok, tapasztalatból tudom” – meséli a harmincas éveiben járó Diána, aki tíz év hajfestés után döntött úgy: elég volt. Egészségesebbnek és fenntarthatóbbnak találja a hajfestés mellőzését.

Az utolsó löketet egy színtanácsadás adta meg számára, amely során kiderült, jó eséllyel ezüstösen, fehéren őszül majd, amely tökéletesen illene hozzá. Aki még nem járt színtanácsadáson, annak annyit érdemes tudni, hogy a szakemberek a természetes bőrtónust és szemszínt, valamint ennek kontrasztját veszik alapul. Mindenki besorolható négy fő típusba, amelyhez négy paletta tartozik a számukra legideálisabb árnyalatokkal – ez vonatkozhat ruhákra, kiegészítőkre, sminkre és hajszínre is.

Névjegy

  • Andri Diána
  • 37 éves
  • Utolsó hajfestés időpontja: 2018 októbere

https://www.instagram.com/p/Bu7DSRFj5RF/

https://www.instagram.com/p/BvHce6dg-an/

Diánát egyébként férje maximálisan támogatta a kezdetektől, bár meglepte, mennyire ősz a felesége. Az eleinte kétkedő családtagoknak mára kifejezetten tetszik az ezüstös hajszín, de a legaranyosabb talán Diána anyukája volt, aki felvetette, hogy „mégis hogy néz az ki, hogy neki egy ősz lánya van.”

A családtagok egy dolog, de mi a helyzet a munkahelyi környezettel vagy az ismeretlenek reakciójával?

„Azt tapasztalom, hogy a fiatalabb korosztály és inkább a nők nagyon pozitívan fogadják, inspirálónak találják és bátornak tartanak. Már van is olyan, aki ennek hatására hagyta abba a saját hajának festését!

A másik oldalon, a tőlem idősebbektől többször azt a visszajelzést kaptam, hogy a helyemben ők bizony sürgősen befestetnék újra, hiszen az ősz haj öregít. Érdekesség, hogy sokan elsőre nem is gondolják, hogy ez a természetes hajam, festettnek hiszik. Ha tömegközlekedem, akkor valóban feltűnik, hogy emberek pillantása meg-megakad a hajamon. De ez most akár a vagány, rövid fazon miatt is lehet, kellően szokatlan az összhatás.”

https://www.instagram.com/p/BuzJRjljxNP/

Azért ehhez kell némi kiállás és bátorság, de Dia úgy fogalmaz, mire eljutott a döntésig, addigra már nem hatottak rá a vélemények. „Inkább azt élveztem, hogy alakult át a saját viszonyom az ősz hajszálaimhoz.” Régen utálta, sőt, ki is tépkedte őket, a váltás után viszont boldogan nézegette, hogyan változott hétről hétre a frizurája, ahogy nőtt le a festett rész.

„Nagy élmény önazonosnak lenni. Az ősz hajszálak lenyomatai lehetnek egy kalandos és göröngyös életútnak, sok esetben mély és elgondolkodtató történetek húzódnak mögöttük. Minden alkalommal, amikor tükörbe nézek, a hajam emlékeztet arra, milyen erős vagyok és mennyi tapasztalat áll mögöttem”

– mondja Dia, aki létre is hozott Merj őszülni! címmel egy Facebook-oldalt és egy Instagram-oldalt is, hogy a saját példáján keresztül üzenje mindenkinek, merjenek őszülni.

Ezüsthaj testvérközösség

Természetesen nem ő az első, akinek eszébe jutott a nőket arra biztatni, hogy vállalják az őszülésüket. Számtalan angol nyelvű közösségre bukkanhatunk az Instagramon, mint például a #silversisters, a #gogrombre vagy a #grayhairdontcare. Ezzel párhuzamosan mintha egyre divatosabbá is válna az ősz haj, ami nem véletlen. Egyrészt a divatiparra is komoly nyomás nehezedik a 21. századi női mozgalmak irányából. A divatlapok, a kifutók és reklámok még mindig egy bizonyos nő képét jelenítik meg (vékony, fehér, homokóra dús ajkakkal, igéző tekintettel és csillogó hajjal), pedig ennél sokkal változatosabbak vagyunk – testalkat, szemszín, bőrszín és hajszín tekintetében is. A nők az internetnek köszönhetően egyre többen követelik a sokszínűséget, és egyre haragosabbak, ha a márkák nem reagálnak erre az igényre.

Emellett lassan megfogalmazódik egy új igény, amit a divatiparnak ki kell szolgálnia: az öregedő társadalmakban bizony lesz egy ősz hajú réteg. A tagjainak nemcsak egyénisége, hanem pénze is van, amit szeretnének elkölteni. És ők biztosan szívesebben fizetnek majd annál a márkánál, ahol tudnak azonosulni a modellekkel vagy az üzenettel. A kampányokkal tehát őket is meg kell fogni: készüljünk arra, hogy a mostaninál még gyakrabban látunk majd ősz hajú modelleket is. Attól azonban még messze vagyunk, hogy az őszülés felvállalása elterjedjen, de pont ehhez kellenek a negyvenes és ötvenes éveikben járó véleményvezérek.

„Szerettem volna visszakapni, amit a legjobban szeretek magamon: a hajamat”

Panyi Zsuzsit elsősorban időtálló üvegékszereiről ismerhetik a magyar nők. A márka tulajdonosa és tervezője blogot is vezet, ahol nemcsak stílustippeket ad, hanem bepillantást nyerhetünk az életébe is, így többek között megismerhetjük Zsuzsi őszülésének útját. „25 évesen jöttek az első ősz hajszálaim, amelyeket jópofa melírral próbáltam először elfedni, majd amikor a melír egyre sűrűbb lett, rendszeressé vált a hajfestés az életemben. Sosem voltam a hajfestés pártján, a vele járó pacsmagolást pedig nagyon nem szeretem.

Egyébként teljesen átlagos hajszínem van, de a hajam struktúrája nagyon jó, és ezt kifejezetten szeretem is magamon. A rendszeres hajfestés azonban teljesen szárazzá, sprőddé tette a hajam állagát, arról nem is beszélve, hogy 5-6 hetente 2 órát kellett foglalkozni a hajfestéssel”

– mondja Zsuzsi. Mivel online marketinggel, Instagram-marketinggel is foglalkozik, hamar találkozott az ezüst nők közösségével, majd egyik hashtagről a másikra hintázva megfogalmazódott benne is: szeretne váltani.

NÉVJEGY

  • Panyi Zsuzsi
  • 43 éves
  • Utolsó hajfestés időpontja: 2018 nyara

Előtte:

https://www.instagram.com/p/Bqh2oxdjrRa/

Most:

https://www.instagram.com/p/BuEjCYMDWAS/

„Az első 10–12 hét volt a legnehezebb, azt a hajtőre fújható színező hajhabokkal vészeltem át. Szerencsére a fodrászom nagyon lelkes, én vagyok az első vendége, akinél végigviszi a lenövesztés folyamatát” – meséli Zsuzsi, aki több blogposztjában is részletesen mesél arról, hogyan teszik számára vállalhatóvá az átmeneti időszakot. Természetesen a döntés, majd a változás sem tetszett elsőre mindenkinek. „Egy-két trendi barátnőm szerint nagyon jó, hogy bevállaltam, de a család először nem volt oda az ötlettől. A lányom volt nagyon édes: nemrég megdicsérte, mennyire puha a hajam ősz része. Azt mondtam neki, látod, ezért csinálom, hogy az egész hajam ennyire selymes legyen.”

Zsuzsi, aki a francia és olasz nők stílusát kifejezetten kedveli, tudatosan készül az új hajszínére: nemrég piros szemüvegkeretet vásárolt, mert az illik majd hozzá, piros rúzst is gyakrabban szeretne viselni, és a fodrászról sem mond le:

„43 évesen számomra az nem pálya, hogy copfot kössek, szerintem az ősz haj mellé kell egy ütős frizura ebben a korban, ezért mióta elkezdtem lenöveszteni a hajam, hetente járok beszáríttatni”

– osztja meg tapasztalatait. Biztos vagyok benne, hogy sokak számára lesz inspiráló ez a fajta gondolkodás, és hozzá hasonlóan én is nagyon várom, milyen lesz a végeredmény, de ehhez azért szükség van még néhány hónapra.

„Sosem tetszett, hogy vegyszert kenek a fejemre”

Zsuzsihoz hasonlóan Ujvári Ildikó is úgy döntött, nem levágatja, hanem lenöveszti a festett hajszínt. Magyarországon ő volt az első, aki a közösségi médiában nyíltan felvállalta az őszülés folyamatát, hogy ezzel segítsen másoknak. Két évvel ezelőtt kezdett erről mesélni nyilvánosan, mert azt látta, itthon nincs senki, aki foglalkozna ezzel a témakörrel. De ő maga miért döntött az őszülés mellett? „Nem szerettem festeni a hajam, macerásnak tartottam: sok idő, pepecselés. És hogy vegyszert kenek a fejemre, sosem tetszett, alapvetően a természetes dolgokat részesítem előnyben mindenből. Egyre nehezebben vettem rá magam a hajfestésre” – meséli. Ildikó öt éven keresztül festette szinte fekete színű a haját.

NÉVJEGY

  • Ujvári Ildikó
  • Életkor: „A kor csak egy szám, az ősz haj egy másik szín!”
  • Utolsó hajfestés időpontja: 2017 májusa

Előtte:

https://www.instagram.com/p/BswPgcEg-G5/

Most:

https://www.instagram.com/p/Bty4Oojgp_3/

„A környezetem támogató volt, egy-két barátnőm volt az elején, akik azt mondták, öregíteni fog, biztos ezt akarom? Igen, én tudtam, hogy bármi lesz, végigcsinálom, az egészségem fontosabb. Ma már tudom, ezek az ő félelmeik voltak, de most már tetszik nekik is.”

Ildikó számára is óriási segítség volt, hogy az Instagramon rátalált a #silversisters közösségre. Azt mondja, enélkül is pont elég elszánt volt, de így könnyebb és szórakoztatóbb volt a folyamat. Honlapja mellett Instagram-oldalán és Facebook-csoportjában ad inspirációt a magyar nőknek.

„Tudniuk kell, hogy nincsenek egyedül ezzel az érzéssel. Alapvetően a megerősítés kell mindenkinek ahhoz, hogy belevágjon. Csak hát sok türelem kell hozzá főleg akkor, ha nem vágatja rövidre a haját valaki. De szerintem jó önismereti, önbizalomépítő hatású ez az ezüst út!”

https://www.instagram.com/p/BnijJADB65R/

Mikor nem lesz „öreges” az ősz haj?

Ezen az utolsó bekezdésen sokat gondolkodtam, hiszen félreérthető is lehet. Bízom abban, hogy értitek, mit szeretnék vele mondani – és nem megmondani. Ősz haj és ősz haj között is van különbség – ahogyan nem ősz és nem ősz haj között is. Nincs felmentve az sem, aki festeti a haját, de őszként tényleg érdemes odafigyelni arra, hogy ha tehetitek:

  • rendszeresen járjatok fodrászhoz, egy jó frizura és az ősz haj elég meggyőző együtt,
  • fontos eseményeken, megjelenéskor mindenképp sminkeljetek, mert egy jó korrektor / szempillaspirál, vagány rúzs és pirosító sokat dob rajtatok, frissebb és üdébb lesz az összkép,
  • ápoljátok a hajatokat a megfelelő készítményekkel,
  • viseljétek magabiztosan, szeressétek az ősz hajatokat!

És ne feledjétek: az ősz haj nem kötelező, nem mindenkinek tetszik saját magán sem. A lényeg, hogy választhatjuk az ezüst nők útját is.

(Visited 24 475 times, 1 visits today)