Bevallom, nem sűrűn járok adományboltokba, de a legutóbbi tapasztalataim után a jövőben gyakrabban ejtem útba őket. Ugyanis a zuglói Cseriti boltban járva meglepően sok, kiváló állapotban lévő kincsre bukkantam. Ráadásul nagyon kellemes légkörbe csöppentem, mintha a csetreszek felett, a ruhák között egymásra kacsintottunk volna: most úgy vásárolunk, hogy az mindenkinek jó.

Miért vásároljatok adományboltban?

Valahogy végig bennem volt az az érzés: a vásárlásommal nemcsak az embertársaimon segítek, hanem a bolygón is. Ma már tényleg minden a fenntarthatóságról, a környezettudatosságról szól, nem véletlenül: gyerekeink, unokáink jövőjének bizonytalansága végtelenül aggasztó. A Föld erőforrásainak túlfogyasztása jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. Egy adománybolt központi gondolata mindig a segítés. Így van ez a Cseritinél is.

A Cseriti adománybolt karácsonyi kirakata előtt állva
Fotó: Molnár Ancsa

Hogyan történik mindez?

  • Ha leadjátok a még jó állapotban lévő megkímélt tárgyaitokat, az mások számára értéket jelenthet és igazi kincs lehet. Máris örömet okoztatok, segítettetek megtalálni neki azt, amit keresett.
  • Mivel az általatok ingyen leadott tárgyakat értékesítik tovább, az árakat képesek alacsonyan tartani. Így egy adományboltban azok is tudnak vásárolni, akik ugyanazt a terméket szaküzletben vagy teljesen újonnan nem tudnák megvenni.
  • Mivel használt, már legyártott termékeket árusítanak az adományboltokban, így a környezettudatos szempont sem elhanyagolható. A tárgyak bent maradnak a körforgásban, az adományboltok működésével csökken a környezetünkben felhalmozódó hulladék mennyisége.
  • A legtöbb adományboltba a környék lakói viszik el a megunt holmikat, így a tárgyak nem utaznak több száz vagy több ezer kilométert, mire eljutnak hozzátok.
  • A fennmaradó bevételt az adományboltok visszaforgatják: terjeszkednek, szemléletformáló munkát folytatnak, vagy épp szebbé teszik a környezetet, ahol vásároltok.

Olvasd el ezt a cikket is! >>> Hova kerüljön a használt ruha? – Az adománybolt mint opció

Muszájból élmény

Bár nagyon jól éreztem magam a kincsvadászat alatt, és tetszik a koncepció, nem szeretnék egy percig sem Barbie-rózsaszín képet festeni. Ami számomra döntés kérdése, sok embertársam számára muszáj.

Az adományboltok munkatársai mindent megtesznek azért, hogy a muszájból élmény legyen.

Biztos vagyok abban, hogy a jó hangulat miatt a legtöbben örömmel térnek be egy adományboltba, ahol a vásárolt termékek mellé kedves mosolyt és egy-két jó szót is kapnak. A leadott termékek természetesen átválogatva kerülnek a vásárlók elé, akik jó minőségű holmik közül válogathatnak. Kicsit sem érződik rajtuk a „nekik még jó lesz, csak hadd szabaduljak tőle”-hozzáállás.

Játékok és plüssök is kaphatók a Cseriti adományboltban
Fotó: Molnár Ancsa
Rengeteg könyv és olvasnivaló a Cseriti adományboltban
Fotó: Molnár Ancsa

Karácsonyi díszek és ajándék az adományboltból

A fenntartható és környezettudatos ajándékozás nem ott kezdődik, hogy tárgyi ajándékokat vásárolunk. A közös élmény, a minőségi idő, a kézzel készített DIY-ötletek után következik csak a tárgyi ajándék. A legjobb, ha egy régi tárgy születik újjá a kezeitek között, de vásárolhattok használt termékeket is. Itt jön képbe az adománybolt mint opció.

Karácsonyi díszek közt a Cseriti adományboltban
Fotó: Molnár Ancsa
Karácsonyi díszek, dekorációk is vásárolhatok a Cseriti adományboltban
Fotó: Molnár Ancsa

Ha adományboltban vásároltok, segítetek fenntartani a fent említett modellt. Nem mellesleg ti is kedvező áron juthattok hozzá nagyjából mindenhez a könyvektől kezdve a ruházati cikkeken át a konyhai eszközökig. De találhattok társasjátékokat, kiegészítőket, bizsukat, plüssállatokat és egyéb játékokat is. Megkérdeztem a Nem vásárolok ruhát – minimum két hónapig Facebook-csoportomban, a Holy Duck!-olvasók mire bukkantak eddig adományboltban.

A csoporttagok a következő dolgokat szerezték be:

  • könyvek
  • antikvár kincsek
  • képeslapok
  • konyhai dolgok
  • kaspók
  • egyéb lakásdekorációs tárgyak

Ha csak a karácsonyra szűkítjük a dolgot, számtalan különböző stílusú dekorációt, karácsonyfadíszeket, ünnepi étkészletet, terítőt is találtok az adományboltokban. Ha pedig ajándékot kerestek, akkor is jó helyen jártok. Miért ne vehetnétek meg azt a társasjátékot, amivel az előző gazdája mindössze háromszor játszott, de valamiért nem tetszett neki, és ide került? Vagy miért ne ajándékoznátok olyan sálat vagy bögrét, amit valaki azért hozott be, mert már van neki hasonló? Egy könyv pedig nemcsak akkor lehet érték, ha újonnan vesszük, sőt!

Super Mum feliratú bögre a Cseriti adományboltban
Fotó: Molnár Ancsa
Super Mum feliratú bögre a Cseriti adományboltban
Fotó: Molnár Ancsa

Teljes szívvel adhatsz, félpénzen vehetsz

Az adományboltok ma az egész világon a „teljes szívvel adhatsz, félpénzen vehetsz”-elv alapján működnek. Azért jöttek létre, hogy segítsenek, támogassanak, megőrizzék a világunk értékeit, tegyenek a közös jövőnkért. Ha náluk vásároltok, ezt a szellemiséget támogatjátok, és

közvetve segíthettek azoknak, akiknek karácsonykor talán még nagyobb szükségük van az odafigyelésre és a szeretetre.

(Visited 1 980 times, 1 visits today)