Használt ruha vásárlására számtalan lehetőség van a turkálókon kívül is. A ruháitokat beszerezhetitek a következő helyekről: adománybolt, garázsvásár, lakásvásár, lakásbutik, Vatera, Jófogás, Facebook-csoport, Facebook Marketplace, Instagram-butik, független használtruha-butik, bolhapiac, és még hosszasan sorolhatnám. Ezen az oldalon olyan általam ismert és kedvelt helyeket gyűjtöttem össze, ahol érdemes szétnézni, ha új ruhát szeretnétek vásárolni.

Fotó: Unsplash

Vintage

Gihádalift

Igar Csaba extrém turijában minden is van (vintage is) és akár éjszaka is vásárolhattok. Olvassátok el a sztoriját, majd ugorjatok el megnézni a helyet. Ha nem vásároltok semmit, akkor is megéri! Megtaláljátok Facebookon és Instagramon is.

Konfekció

Olyan hely ez egy Facebook-értékelés szerint, ahol a 20. század unikornisai üdvözülnek az urbándzsungel sűrűjében. Ne hagyjátok ki, ha bejött, amit Facebookon vagy Instagramon láttatok.

LoveBug Vintage

Kertész Viót és lakásbutikját ezer éve ismerem. A nemvásárlós évem alatt itt láttam meg azt a flitteres, piros szoknyát, amit azóta is emlegetek. Ha nem lett volna a kihívás, biztosan a szekrényem lakója lenne, de így valaki mást boldogít. A shop életét követhetitek a Facebookon és az Instagramon is.

Typo Showroom

Ha másodkézből szeretnétek vásárolni, jó helyen jártok Varga Andrea és Papp Virág vintage üzletében. A budapesti palotanegyedben található showroom olyan csodákat rejt, amelyekért megéri rendszeresen benézni hozzájuk. Itt elérhetők: Facebook és Instagram.

Vintage shop Práter

Avagy különlegességek másodkézből a budapesti Práter utcából. A Facebookon is megtaláljátok őket.

Vintage Treats

Kovács Boglárka elképesztő érzékkel vadássza a kincseket, amelyeket először az Instagram-oldalán lehetett stipi-stopizni, de ma már saját showroomja van, ahol tudtok nézelődni és próbálni. Itt találjátok: Instagram és Facebook.

További budapesti vintage üzletek:

Ruhák másodkézből – válogatva

Taxituri

Az Adománytaxi csapata rendszeresen tart turikat különböző helyszíneken, ahol válogatott használt ruhát vásárolhattok. Ezzel az alapítvány működését támogathatjátok. Kövessétek a munkájukat a Facebookon is.

Gardrób

A Király utcai Gardrób 2006 óta működik, különleges ruhák lelőhelye, mert a tulajdonos szigorúan, de elképesztő jó ízléssel válogat. Az üzletben bizományba is átvesznek kiváló minőségű használt ruhát, olvassátok el a ruhabevétel feltételeit a honlapon.

Hagor Használtruha & Bizományi

Kifejezetten természetes alapanyagokra specializálódott használtruha-üzlet, ahol ti is leadhattok már nem viselt, de kitűnő állapotban lévő ruhadarabokat. Rendszeresen tartanak lennapot, érdemes figyelni a Facebook-oldalukat és az Instagramjukat.

Érdekel a téma mélyebben is? A bizományi üzletekről ebben a korábbi cikkben olvashattok bővebben is.

Lakásbutik

Évente kétszer rendezik meg a Lakásbutikot, ahol egy barátokból és ismerősökből álló kör kínálja eladásra a ruháit. Minden vásárhoz magyar tervezők is csatlakoznak, a megmaradt ruhák pedig adományba kerülnek.

A Lakásbutik csapatával készült interjút itt olvashatjátok.

RUHA

Lendvai Lilla stylist Nagykovácsiban alapította meg a RUHA nevű second hand store-t, ahol igazán különleges darabokra bukkanhattok, de ti is adhattok le ruhákat, miután egyeztettetek Lillával. Ha nincs időtök elmenni, nézzétek meg a webshopot, és vadásszatok a trendeken átívelő kincsekre online. Itt a webshop, de van Facebook-oldal és Instagram is.

Swappis – Ruhaforgó

Fritzson-Bajdor Tünde Svédországban találta ki a Swappist, majd miután hazaköltöztek a családjával, itthon folytatta tovább. A ruhák leadása után pontokat kaptok, amelyekkel féláron tudtok vásárolni. Ha szeretnétek többet megtudni a Swappisról, keressétek fel a honlapjukat, csatlakozzatok a közösséghez a Facebookon és az Instagramon.

További lelőhelyek

Ahol ti lehettek az eladók

LiveRobe

Molnár Nini és Angyal Ivett egy alkalmazást fejlesztettek ki, ahol mindenki túladhat a megunt ruháin – legyen feltörekvő dizájner vagy tudatos ruhavásárló. Csatlakozzatok a Facebook- és az Instagram-közösséghez. Ha pedig tetszik az ötlet, innen tudjátok letölteni az appot – iOs és Android.

Gardróbcsere.hu

A Gardróbcsere.hu egy online felület és közösségi tér azoknak, akik szeretnének saját maguk továbbadni a ruháikon. Nemcsak eladni lehet, hanem cserélni és elajándékozni is. A regisztráció ingyenes.

Gardrób Közösségi Vásár

Ha az offline lehetőségeket szeretitek jobban, biztosan hallottatok már a Gardrób Közösségi Vásárról. A szervezők adják az asztalt és a közösséget, ti pedig vihetitek a ruhákat, kiegészítőket, amelyeket szeretnétek eladni. A részleteket a honlapon találjátok, de csatlakozzatok hozzájuk Facebookon és Instagramon is.

Adománybolt

Ha érdekel a téma bővebben, olvasd el ezt a korábbi cikket az adományboltokról!

Az összeset nem ismerem, de összegyűjtöttem néhány budapesti adományboltot, ahol érdemes megnézni a ruhákat is:

Facebook-csoportok

Sajnos a Facebook-csoportokkal eddig nem volt tapasztalatom, sosem vásároltam másodkézből csoportból. Ha ti igen, és jó tapasztalatotok van, írjatok egy e-mailt és felveszem az adott csoportot a listámra: info@holyduck.hu

Boltkórosok

139 ezernél is több tagot számlál a Boltkórosok – Add el, vedd meg 🙂 by Barbara Toth csoport a Facebookon, amelynek egy ideje offline üzlete is van. A Boltkórosok csapata hisz egy jobb világban és az újrafelhasználásban. Ahogy ők írják: „Környezetbarátabb, mint a fast fashion, hiszen a ruhagyártás sok szén-dioxid kibocsátásával jár; etikusabb, mert nem fiatal kambodzsai kislányokat dolgoztatunk így három műszakban. A klímaváltozás számos emberi tevékenység közös eredménye. Együtt lelassíthatjuk ezt a folyamatot, ha pre-loved termékeket vásárolunk.”

Magyar tervezők eladó termékei

Nem sok tematikus csoportot követek, de ezt az egyet igen. Ha magyar tervezői darabokat kerestek, itt lépjetek be.

Osszátok meg a kedvenc lelőhelyeteket!

A lista természetesen nem lehet teljes, illetve folyamatosan változik. Ha van olyan lelőhely, amit szívesen ajánlotok másoknak is, amivel jó tapasztalatotok van, és ahol szívesen vásároltok másodkézből, adjátok át az információt a saját közösségi oldalaitokon!

Biztassatok másokat is arra, hogy szerezzék be a ruháikat másodkézből!

(Visited 8 249 times, 1 visits today)