2013. április 24-én összeomlott egy nyolcemeletes ruhagyár Banglades fővárosában, Dakkában. A balesetben 1134 vesztette életét, és több mint 2500-an sérültek meg. A Rana Plaza tragédiája felrázta a világot. Rámutatott arra, hogy nagyon nem működik jól a fast fashion uralta divatipar.

A Fashion Revolution mozgalom Nagy Britanniából indult, mára világméretű nonprofit szervezetként üzemel. Létrehozói úgy gondolták, hogy 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül hagyják. A divatipar etikus és átlátható átalakítására van szükség.

Minden évben április 24-e a Divatforradalom Napja.

Fashion Revolution Hungary

A szervezet magyarországi csapata 2017-ben alakult meg. Vezetője Mányiné dr. Walek Gabriella. Már a 2017-es csapatban is tag volt Szentesi Réka, divatkutató, akivel 2017-ben beszélgettünk a szervezet feladatairól és a fast fashion árnyoldalairól.

 

A Fashion Revolution hisz abban, hogy az átláthatóság az első lépés az ipar átalakulása érdekében, és ez egy egyszerű kérdéssel indul:

Ki készítette a ruhámat?

Így csatlakozhattok a Fashion Revolution mozgalomhoz?

Sokszor és sokan írtok ezzel kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy érdekel benneteket is a fenntartható divat, a divatipar megreformálása. Ez azt jelenti, hogy jól dolgozunk, felkeltjük az érdeklődéseteket.

Ha szeretnétek tenni valamit, olvassátok el ezt a cikket >>>, amiben összefoglaltam a lehetőségek egy részét.

A 2018-as magyar kampány

2018-ban Mandzák Enikővel, a PIZSI magyar pizsamamárka megálmodójával mertünk nagyot álmodni, és megkerestünk 60 tervezőt, hogy megmutassák nektek, kik állnak az általuk vezetett márka mögött. 29 tervező vállalta, hogy küld fotót, amiből egy kampányvideót készítettünk.

Az akció után kaptuk a felkérést, hogy csatlakozzunk a szervezethez, ahol tovább folytathatjuk azt a munkát, amivel a divat átláthatóságáért küzdünk. Ez hatalmas felelősség és megtiszteltetés, és biztosan sok dolgunk lesz még a jövőben.

A Fashion Revolution Hungary célkitűzéseiről, a csapat tagjairól ide kattintva tudhattok meg többet.

 

(Visited 3 579 times, 6 visits today)